SC RAJA SA, campioană la implementări de proiecte

Reciclarea nămolului și urgentarea procedurilor pentru accesarea de fonduri europene sunt doar două dintre temele centrale ale Forumului Regional al Apei din acest an. Peste 100 de companii de apă, producători și reprezentanți ai autorităților centrale au participat la deschidere Expoapa 2016. Evenimentul atrage atenția asupra unor probleme stringente cu care sectorul de apă se confruntă.

Cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Regional al Apei Dunărea- Europa de Est reprezintă o ocazie deosebită în care peste 100 de companii de apă și producători pot face schimb de idei. Cele mai noi tehnologii din domeniu, care reprezintă viitorul unei dezvoltări durabile, sunt reprezentate de sistemul de canalizare prin vacuum, dar și sisteme inovative de epurare. Sectorul apei este unul din principalii beneficiari ai fondurilor europene. Acest lucru a fost remarcat chiar de Ministrul Fondurilor Europene.

Nămolul rezultat din procesul de epurare poate fi reutilizat în agricultură, iar aceasta a fost tema centrală a Conferinței Tehnico- Ștințifică Internațională < Managementul Nămolului 2016>, care propune soluții privind reutilizarea nămolului.

S.C. RAJA S.A. a implementare cinci proiecte aflate în diferite stadii ale evoluţiei, având o valoare cumulată de peste 320 milioane de euro, din care RAJA asigură o cofinanțare de aproximativ 88,5 milioane de euro. Programele au urmărit realizarea a 14 stații de epurare noi, aproape 950 km de sisteme de apa și canalizare noi, dar și peste 60 de stații de pompare. Aceste performanțe au clasat compania RAJA pe primul loc în sectorul apei, la nivel național, ca valoare a banilor europeni atrași.

ExpoApa este organizată de Asociația Română a Apei, condusă de directorul SC RAJA SA Constanța. Compania derulează, în 6 județe, cel mai amplu program de modernizare a sistemelor de apă din România, derulat pe bani europeni, în valoare de 300 de milioane de euro.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Marian Besliu