Şase primari constănţeni au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională pentru Integritate (VIDEO)

Potrivit ANI, primarii în cazul cărora s-a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor în mandatul 2008-2012 sunt Gheorghe Moldovan, edilul comunei Albeşti, Mugurel Mitrana, din comuna  23 August, Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian, Traian Cristea de la Costineşti, Nicolae Anghel  de la Castelu şi Vasile Delicoti de la Poarta Albă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate spun că edilii au deţinut simultan şi funcţia de reprezentant în Asociaţia Generală a Acţionarilor al societăţii comerciale RAJA SA. Ei au încălcat astfel dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

“Au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 87, alin. 1, lit. f din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, «funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional»”, precizează cei de la ANI.

Pe de altă parte, statul de reprezentant în AGA societăţii RAJA nu a adus beneficii materiale primarilor sau unităţilor adminsitrative pe care le conduc.

 „Nici în perioada în care am fost numit reprezentant al Consiliului Local şi nici ulterior nu se poate discuta de obţinerea vreunui venit care să decurgă din această calitate. Consiliul Local nu a beneficiat de fonduri atrase sau alocate prin RAJA şi cu atât mai puţin eu personal. […] Ţinând cont şi de faptul că nici eu, nici Consiliul Local nu am solicitat aceste calităţi – de acţionar şi respectiv reprezentant – consider că sunt acuzat de o încălcare a legii care nu a fost nici voită, nici facută în cunoştinţă de cauză, nici nu a produs efecte.”, a declarat primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi.

Persoanele faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Ceea ce înseamnă că mandatul actual al celor şase primari nu este în niciun fel prejudiciat.

Edilii au un termen de 15 zile pentru a contesta decizia ANI.

Redactor: Cristina Plesca