Sărbătoarea mustului și a recoltei, la Ovidiu

”Sărbătoarea Mustului”,organizată în acest weekend la Ovidiu, a fost un prilej extraordinar pentru a reinvia un obicei vechi de secole. Zdrobitul strugurilor de catre frumoasele localitatii. Inițiativa a aparținut fostului secretar de stat Gheorghe Albu, actual președinte al Asociației Producătorilor Agricoli.

În weekendul care tocmai a trecut, în localitatea Ovidiu a avut loc un triplu eveniment: Zilele Recoltei 2017, Sărbătoarea Mustului și lansarea asociației agricole Poiana lui Ovidiu. Astfel, în cele 4 zile de sărbătoare, locuitorii orașului au putut cumpăra diverse produse pentru iarnă. Primarul localității, George Scupra, a reamintit celor prezenți despre importanța păstrării tradițiilor românești și nu a celor de import.

Punctul culminant al evenimentului a fost atins sâmbătă, când mai multe fete au fost invitate să calce strugurii, nu înainte de a fi spălate pe picioare chiar de către fostul secretar de stat, Gheorghe Albu.

Tradiția spune că fatele neprihanite vor face, mustul mai dulce. . „Mustul nostru este foarte dulce”, a ținut să ne asigure cel care a avut inițiativa, Gheorghe Albu. Locuitorii din Ovidiu și invitații lor nu au pierdut ocazia să guste.

„Sărbătoarea mustului” a fost condimentată cu muzică și dansuri oferite de copiii din localitate. La eveniment au fost prezenți mai mulți politicieni, printre care și prefectul județul Constanța, Ioan Albu, fiul lui Gheorghe Albu. Prezența acestora a fost una discretă, alături de locuitorii din Ovidiu.

Redactor: Daniel Albu