Sărbătoare mare, pentru creștinii ortodocși

Zi importantă în calendarul creștin ortodox. Românii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Evenimentul este legat de gasirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Inițial, Împărăteasa Elena nu știa care dinte cele 3 a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

După ce împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas în acest loc timp de paisprezece ani. După ce Hosroe a fost învins de imparatul Heraclie, acesta din urmă a dus Sfânta cruce în Ierusalim. În popor, Înălțarea Sfintei Cruci se mai numește și Ziua Crucii și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Conform tradiției populare, de ziua Crucii se închide pamântul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primavară.

În această zi se ține post pentru că ea ne aduce aminte de patimile, răstignirea și moartea pe cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima