Sărbătoare în lumea musulmană

Incep trei zile dulci pentru musulmanii din intreaga lume care de astăzi sărbătoresc Ramazan Bayramul. Conform tradiţiei, turcii si tatarii isi vizitează rudele mai în vârstă iar copiii merg cu colindul şi primesc în dar dulciuri. Este „Şeker Bayram”, adică „Bayramul dulce“ denumit astfel datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe.

Sărbatoarea incepe dis de dimineata, la rasaritul soarelui, atunci cand barbatii musulmani merg cu mic cu mare la geamie, unde participa la slujba.

Apoi sarbatoarea se petrece în familie alaturi de copii, părinţi şi rude şi este întâmpinată cu urari tradiţionale de sănătate şi îndestulare. Cei tineri trebuie să treacă pe la cei mai în vârstă pentru a le săruta mâna şi a le ura „Bayram fericit !” iar copiii pleaca cu colindul din casa in casa.

Bayramul vine dupa luna Ramadan, un post aspru care urmăreşte primenirea spirituală, morală şi trupească odată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic, cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna fericirii şi iertării.

In casele turcilor si tatarilor domneste in aceste zile bucuria iar mirosul dulciurilor pregatite de turcoaicele pricepute te imbie inca de cand le treci pragul.

În Dobrogea trăiește cea mai mare comunitate de musulmani. Acesta a fost și motivul pentru care ambasadorul Turciei a ales să vină la Constanța în prima zi a Bayramului.

În total, la nivelul României, aproximativ 70.000 de musulmani sărbătoresc Ramazan Bayram.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Narcis Verdes