Săptămîna Patimilor este una încarcată de emoție pentru creștinii ortodoscși

Prima slujbă a Tainei Sfîntului Maslu are o însemnătate aparte pentru credincioșii care vin la Biserica Greacă, așa că și de această dată, oamenii au înfruntat vremea mohorîtă și ploaia și au umplut lăcașul de cult. Aici, de mai bine de 14 ani încoace, slujba din Săptămîna Mare este oficiată de Înalt Preasfinția Sa, Arhiepiscopul Dobrogei.

Sute de credincioși își întorc în această perioadă privirile către biserică, în pragul celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului Iisus Hristos.

Prima slujbă de Denie va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, începînd cu ora 17.30. În Joia Patimilor, pe 9 aprilie, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală, începând cu ora 8.00, iar de la ora 17.00, la Catedrala „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, va oficia slujba Deniei. Denia de Joi seară, numită și Denia celor 12 evanghelii, cuprinde 12 fragmente din Sfânta Evanghelie, în care sunt rememorate Patimile Domnului. După cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, în mijlocul bisericii, Sfânta Cruce. Pe 10 aprilie, în Vinerea Patimilor, de la ora 10.00, în cadrul Vecerniei va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. ÎPS Teodosie va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală. Denia de Vineri seară este slujba înmormântării Domnului. Prohodul Domnului este cântat de către preot şi credincioşi, adunaţi în jurul Sfântului Epitaf. Sâmbătă, 11 aprilie, la ora 23.25, ÎPS Teodosie va aduce Lumina Sfântă din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu. Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la 23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Mihai Roadedeal