Sankt Petersburg a gazduit zilele trecute Summitul G20

In Declaratia Finala a Summitului de la Sankt Petrsburg se specifica ca s-au luat in considerare  un numar important de actiuni politice  care vor imbunatatii conditiile de pe pietele financiare si vor sustine revenirea economica. Masurile luate pana in prezent au intarit economia americana, s-au inregistrat cresteri in Japonia si  Marea Britanie. De asemenea, zona euro recupereaza semnificativ. Dar, in timp ce se inregistreaza cresteri in unele economii emergente, in alte exista incetiniri de ritm astfel incat, in ciuda masurilor luate recuperarea este destul de lenta si riscurile sunt inca prezente. In ultimele luni a crescut volatilitatea pe pietele financiare.
Liderii G20 considera ca principalele provocari ale economiei globale raman: somajul crescut, in special in randul tinerilor, fragmentarea pietelor financiare in Europa si realizarea uniunii bancare, datoriile publice mari ale unor state, dar si  volatilitatea capitalului ceea ce ar presupune recalibrarea unor politici monetare ale acestora si, mai ales,  persistenta incertitudinilor privind politicile fiscale.
In acest sens, Liderii G20 s-au angajat ca schimbul automat de informatii in domeniul fiscal pentru combaterea fraudelor sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului 2015.  In Declaratia Finala se precizeaza: ca se va sustine infiintare unui sistem international pentru schimbul bilateral si multilateral automat de informatii in domeniul fiscal. Obiectivul schimburilor automate de informatii este ca bancile sa transmita fara sa fie solicitate date privind fondurile strainilor catre autoritatile fiscale.
Principalele puteri economice mondiale au abordat si tema “optimizarii fiscale”, respectiv strategiile marilor companii de evitare a platii impozitelor in statele unde isi desfasoara activitatile.