Salariul minim crește de la 1 decembrie

Salariul minim pe economie crește de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii sau vechime. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu a anunțat că trebuie modificat astfel Codul Muncii, printr-o ordonanță discutată în următoarea ședință de guvern.

De la 1 ianuarie intră în vigoare Legea salarizării, iar de la 1 decembrie crește salariul minim pe economie. Lia Olguța Vasilescu spune că, inițial, majorarea salariului minim la 2080 de lei a fost plănuită pentru noiembrie, dar amânată apoi pentru luna următoare.

”Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie”, a declarat Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Pentru majorarea salariului minim diferențiat, în funcție de studii sau vechime, este nevoie de o modificare a Codului Muncii. Ordonanța va fi discutată în prima ședință de guvern, transmite Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

“La următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern”, a declarat Ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a dat detalii și despre valoarea salariului minim diferențiat.

”De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei”.

În ceea ce privește cei 15 ani de vechime în muncă, Ministrul Muncii precizează că indiferent unde au lucrat oamenii, dacă au avut perioade de șomaj sau de concediu maternal vor beneficia de această mărire a salariului minim.

Redactor: Cristina Niță