Salarii mai mari pentru dascalii debutanti

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ca salariul profesorului debutant să fie 150 la sută faţă de salariul minim iar al învăţătorului cu studii medii 80 la sută din cel al profesorului. Ministerul Muncii va elabora proiectul legii salarizarii unitare pana pe 10 februarie.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yxFKg-r3uLc[/youtube]

Nu mai este un secret ca salariile dascalilor romani sunt printre cele mai mici la nivel european. Cei mai dezavantantajati sunt profesorii debutanti care au salariu brut de 1100 de lei comparativ cu al cadrelor didactice la final de cariera, 2400 de lei. In acest context, dascalii fac fata cu greu cheltuielilor . De cele mai multe ori se vad nevoiti sa puna in balanta interesul personal si calitatea actului educational respectiv sunt nevoiti sa aleaga intre materiale didactice sau cursuri de perfectionare si articole vestimentare.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă drepturile şi interesele a peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, consideră că noua lege de salarizare unitară trebuie să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sectorul public. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ propune salarii mai mari pentru dascălii debutanţi. Concret, se propune ca salariul de bază al profesorului debutant să fie de 150 la sută faţă de cel minim, iar al învăţătorului cu studii medii 80 la sută din cel al profesorului. FSLI arată că, în acest moment, PIB-ul per capita în România este de aproximativ 35.000 lei. Raportat la acest indicator, salariile profesorilor debutanţi din România – 18.900 lei/an – reprezintă 53 la sută, iar salariul maxim – 41.800lei/an – înseamnă 118 la sută.

Totodata, Federaţia arată că, potrivit decretului-lege 2845/1941, salariul unui profesor definitiv din învăţământul secundar era cu 13 la sută mai mare decât cel al unui judecător/ procuror de la tribunal, cu gradaţia 3. În prezent, salariul maxim al unui profesor din învăţământul preuniversitar reprezintă 25 la sută din salariul unui judecător de la Curtea de Apel.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *