Salarii, în funcție de prestații?

Deși medicii de familie stăteau liniștiți stiind că lunar primesc resurse financiare doar pentru că au pacienți mulți înscriși pe liste, din acest an lucrurile s-ar putea schimba. Dacă noile modificări din contractul cadru vor intra în vigoare, medicii care vor presta servicii mai multe, vor încasa și bani mai mulți.

Populația României merge foarte rar la medicul de familie, lipsa de educație sanitară sau neplăcerile din sistemul de stat îi determină pe foarte mulți să ia pastile după ureche sau să aleagă sistemul privat.

Dacă modificările vor intra în vigoare , medicii de familie vor presta mai multe servicii, dar vor încasa și venituri pe măsură . Conform noii formule, 20 la sută din plată va fi efectuată per capita, iar 80 la sută din plată pe serviciu.

Noul contract cadru prevede și dublarea numărului de ore pentru consultațiile efectuate la domiciliu și le permite medicilor să acorde și servicii de specialitate în baza unor acte adiționale încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Datorită noilor modificări , Guvernul vrea să stimuleze calitatea serviciilor oferite de medifici . Totodată, Ministerul Sănătății dorește și eliminarea pragului 800 de pacienţi, care dă dreptul unui medic de familie să aibă contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru ca proaspeții absolvenți să se poată insera ușor în sistem. Conform oficialilor „ există un monopol al actualilor medici de familie, iar tinerii nu prea pot să pătrundă în sistem decât dacă isi «cumpără» lista de pacienţi de la alţi medici”

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: George Dima