S-a modificat legea privind adopțiile

Au intrat în vigoare modificările privind adopția. Acestea urmăresc simplificarea procedurilor de adopție, reducerea termenelor pentru toate cele trei etape: declararea copilului adoptabil, încredințarea în vederea adopției și adopția definitivă.

Una dintre cele mai importante modificări aduse pentru simplificarea procedurilor de adoptie este scurtarea termenelor pentru declararea unui copil adoptabil, incredintarea in vederea adoptiei, dar si pentru adoptia definitiva.

Familia aptă să adopte primește un atestat valabil 2 ani de zile, față de un an, cât era înaintea schimbării legii. Pentru copii, deschiderea procedurii de adopție este valabilă până la vârsta de 14 ani. O altă simplificare a procedurii este reprezentată de faptul că nu se mai așteaptă un an de zile de la intrarea în sistemul de protecție, pentru ca instanța să admită deschiderea procedurii de adopție.

Interesul rămâne ridicat pentru acest demers, iar peste 100 de familii au fost atestate de la începutul anului ca apte să adopte. Și persoanele singure pot adopta copii și nu există limită de vărstă. Numărul copiilor adoptați rămâne, în continuare, scăzut pentru că sunt puțini copii eligibili la adopție. Cei de vârstă mică sunt cel mai mult în atenția familiilor care-și doresc să adopte, și care caută copii cu vârsta de 2-3 ani. Rămâne, totuși, grupa copiilor greu adoptabili, cu vârsta de peste 9-10 ani, dar și a celor cu dizabilități.

În judetul Constanta, în 2015, conform raportului anual al Direcției generale de asistență socială și protecția copilului, au fost înregistrate 22 de încredinţări în vederea adopţiei și 38 de încuviinţări în vederea adopţiei.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea