S-a cutremurat România

Un cutremur moderat, cu magnitudinea de 5,3 grade, s-a produs in zona Vrancea, noaptea trectă, la ora locală 2 și 11 minute. Nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost neînsemnate. A fost cel mai puternic seism din acest an.

Cutremurul a avut loc în miezul nopții, la ora locala 2, 11minute și 20 secunde. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Vest de NEREJU, în judetul Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri. Mai multe camere de filmare au surprins momentele în care pământul s-a cutremurat, durata seismului fiind de aproximativ 40 de secunde. La scurt timp au aparut si primele imagini cu miscarile inregistrate in timpul cutremurului.

Inițial, cutremurul a avut anuntata o magnitudine de 5,6, dupa care a fost revizuita la 5,3. Mișcarea telurică a avut un mecanism “destul de ciudat”, sustine directorul general al Institutului pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, care a declarat ca seismul a fost “destul de semnificativ ca magnitudine” si a avut un mecanism mai ciudat, cu efecte catre nord-estul si estul Romaniei, ceea ce indica o rupere a faliei catre aceasta directie. De aceea, s-a resimtit destul de puternic la sol in Barlad, Iasi, Vaslui. Deasemenea, mișcarea s-a simțit și în Moldova, Bulgaria și Ucraina.

In ce priveste pagubele produse, nu au fost anuntate pana acum incidente majore.

Redactor: Paul Alexe