S-a pus piatra de temelie a Mănăstirii de la Poarta Albă (VIDEO)

În Dobrogea s-a scris istorie seara trecută. Mii de credincioși din toată ţara s-au alăturat în rugăciune la locul supranumit „cimitirul programat” unde Inalt Prea Sfinția Sa , Părintele Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a pus piatra de temelie a Mănăstirii de la Poarta Albă. Lăcașul de cult este inchinat memoriei martirilor, deținuți politici – intelectuali și preoți ce au plătit cu viața construirea Canalului Dunăre Marea Neagra.
Pe locul fostelor barăci din zona Galeșul, tărâm călcat în trecut de martiri, au pășit cu emoție mii de credincioși veniți să participe la slujba de sfințire a viitoarei mănăstiri de la Poarta Alba.
Locul ales pentru lăcașul de cult a fost pus la dispoziție de Primăria Localității Poarta Albă, iar autorităţile locale au fost şi ele prezente la ritualul de așezare a pietrei de temelie. Construcția mănăstirii va incepe pe 5 iunie, fiind sprijinită integral de donațiile oamenilor cu suflet mare. Slujba religioasă de sfințire a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului Inalt alături de un sobor de preoți.
Inalt Prea Sfinția Sa a reiterat istoria tărâmului pe care se presupune că au pierit, în perioada 1949 – 1953, peste 2000 de deținuți politici obligați să muncească la Canalul Dunăre Marea Neagră
În timp ce majoritatea celor prezenți putea doar să își imagineze din relatările părintelui chinurile prin care au trecut cei siliţi să muncească la construcţie, Ion Negoiță, în vîrstă de 85 de ani, rememora zilele cumplite de la Canal. El este unul dintre puținii supraviețuitori ai tragediei.
Un alt supraviețuitor a fost și părintele Justin Pârvu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai țării noastre, la venerabila vîrstă de 93 de ani. Din păcate, părintele a suferit o fractură la picior, fiind nevoit să amâne participarea la eveniment.
Și pentru că a fost și sărbătoarea copiilor, preoții au pregătit o surpriză emoționată pentru cei prezenți.
Contemplarea victimelor tragediei de la Canal a continuat până după miezul nopții, când soborul de preoți in frunte cu Inalt Prea Sfinția sa au participat la Sfânta Liturghie. Rugăciunile vor continua și sambata, in ziua Morților.

Reporter: Andreea barbu ; Imagine: Matei Ghioc