S-a născut pe vremea când abia apăruseră electricitatea şi automobilele

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cosdLeSQg8s[/youtube]S-a născut pe vremea când abia apăruseră electricitatea şi automobilele, a trecut prin cele două războaie mondiale, prin anii grei ai comunismului, iar acum, după un secol de viaţă, încă priveşte cu optimism spre viitor. Este povestea Anei Constantin, cel mai vârstnic locuitor din Eforie! Secretul longevităţii ei? O viaţă activă, probabil. Asta pentru că nu renunţă la unele mici plăceri, cum ar fi o ceaşcă de cafea sau un păhărel de tărie.

În niște vremuri în care bătrănețea este considerată povară grea, centenara Ana Constantin, trăiește din plin fiecare zi și poate să le dea o lecție de viață tinerelor generații. Născută în Basarabia, Ana și-a petrecut prima parte a copilăriei în țara natală,  până la la vârsta de 11 ani când s-a mutat cu familia în Eforie, orașul de care s-a îndrăgostit și nu a mai lăsat-o inima să îl părăsească. Dornică să își întemeieze o familie, Ana s-a căsătorit la vârsta de 19 ani și în scurt timp a dat naștere a 4 copii. Cu zâmbetul pe buze și cuprinsă de nostalgie femeia își aduce aminte cum a trudit cot la cot alături de partenerul de viața pentru a-și construi o casă și nu s-a dat în lături de la  munca grea de menajeră la familiile înstărite pentru a câștiga un ban cinstit. Faptul că meseria este brățară de aur s-a convins și Ana Constantin pe parcursul vieții. Deși nu are studii, femeia e un adevărat autodidact: a învățat singură să scrie și să citească iar de la familiile la care a lucrat a învățat nu mai puțin de 5 limbi străine. Faptul că ea nu a avut posibilitatea să învețe carte a ambiționat-o să își dorească ca măcar copiii ei să aibă studii superioare, lucru ce s-a și întâmplat dealtfel.

Ridurile i-au brăzdat chipul iar auzul a început să o părăsească, sufletul însă și-l păstrează tânăr.  Pune murături după o rețetă proprie, își gătește mâncăruri tradiționale și are obiceiul să  bea zilnic un ceaşcă de cafea și un pahar de țuică. Soțul femeii a murit în urmă cu mulți ani, iar acum locuiește cu unul din copii, Ion Constantin, în vârstă de 70 de ani și cu soția acestuia. Deși membrii familiei încearcă să o menajeze, după o viață întreagă care și-a petrecut-o muncind , vârstnica încă vrea să se simtă utilă și se implică periodic în activitățile gospodărești ne spune amuzat fiul acesteia.

Anii au trecut pe nesimțite și cu greu îi vine să creadă că a împlinit 100 de ani. Deși a trecut prin numeroase greutăți și viața a pus-o la încercare în repetate rânduri acum  are satisfacția că nu a trăit degeaba și că lasă ceva în urma ei.  Are două fiice de 70 respectiv 72 de ani care o vizitează des, un fiu în vârstă de 70 de ani care se preocupă de bunăstarea ei și o noră care o iubește ca pe propria mamă.

Fiind cel mai vârstnic cetățean, femeia a fost vizitată și de autoritățile locale care i-au acordat o diplomă de onoare și mici daruri care sunt ținute la loc de cinste în camera bătrânei.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.