S-a lansat ”Monitorul prețurilor la alimente”

De astăzi, românii vor putea afla online unde găsesc cele mai bune prețuri pentru alimente. Cei interesați vor putea compara de acasă, de la confortul unui click distanță, prețurile a peste 30.000 de produse din 1.700 de magazine din întreaga țară.

Acest lucru este posibil de acum înainte, întrucât Consiliul Concurenţei a lansat în data de 15 octombrie  platforma „Monitorul preţurilor produselor alimentare”.

„Când am o listă de cumpărături, pot cu uşurinţă compara preţurile, fără să merg din magazin în magazin. O fac mai uşor, de pe telefon sau computer. Pe oameni îi interesează preţurile cele mai mici şi această transparenţă în piaţă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul preţurilor mai mici, astfel facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Urmărim convergenţa preţurilor spre nivelul cel mai scăzut.”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a adăugat că instituţia pe care o reprezintă va monitoriza aceste preţuri şi va face informări periodice. Platforma este similară celei dedicate carburanților și va putea fi îmbunătățită în timp, iar dacă lanţurile mai mici vor fi interesate, vor putea fi și  ele integrate în acest sistem.

În situația în care informaţiile de pe aplicaţie sunt altele, consumatorii pot sesiza acest lucru la Consiliul Concurenţei sau la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

„Nu putem exclude aceste probleme. O să lucrăm cu magazinele, dacă informaţiile sunt greşite. Am cooperat până acum foarte bine cu marile lanţuri de magazine, dar avem şi un plan B, putem aplica sancţiuni dacă informaţiile nu sunt corecte. Începem cu vorba bună, dar avem tot timpul şi bâta. (…) Interesul companiilor este să coopereze cu noi.”, a subliniat oficialul Consiliului Concurenţei.

Prezent la eveniment, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat consumatorii să nu se uite doar la preţ, ci şi la calitate.

„Salut această iniţiativă, cu rezerva că vorbim de o informare sub sancţiunea de a nu fi completă şi corectă. Spun acest lucru pentru că nu rareori ieftin a fost dovedit ca fiind noul scump, exemple fiind fructele tratate cu substanţe care nu sunt neapărat cele mai sănătoase sau produse ieftine care imită produsele lactate. Consumatorii să nu aleagă doar preţul, ci şi calitatea, termenul de garanţie şi modalităţile de procesare”, a atras atenţia Horia Constantinescu.

Legislaţia europeană obligă autorităţile statelor membre să lanseze comparatoare de preţuri pe diverse pieţe iar în plan se află unul pentru sistemul bancar. Și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pregătește un astfel de comparator.

Redactor: Mihaela Țânțaru