Rusii lipoveni din Cernavodă au sărbătorit Crăciunul

Rusii lipoveni din Cernavodă respectă Calendarul Iulian, decalat față de cel Gregorian, cu două săptămâni. De Craciun familiile comunităţii au dat dovada că moştenirea tradiţională nu a fost uitată. Femeile au purtat la slujba de Craciun batic, fustă lungă și au avut mătănii în maini..

Bărbații lipoveni s-au prezentat la biserică cu un brâu tradițional în jurul taliei, pe care l-au căpătat odată cu botezul.

Fiecare dintre credincioși a primit la sfârșitul slujbei pâine cu vin, sfințită de preotul paroh. Aceasta are rolul de a-i apăra pe lipoveni de spiritele rele. Din bătrâni se spune că bucata de pâine înmuiată în vin poate fi servită și de lipovenii bolnavi, având asupra sănătății lor efecte benefice.

Pentru creștinii ortodocsi de rit vechi urmează Revelionul în noaptea dintre 13 si 14 ianuarie si Boboteaza la 19 ianuarie. In Romania, sunt peste un milion de creștini de rit vechi și aproximativ 200 de biserici, structurate in 43 de comunităţi. Ce mai veche se află însă în Dobrogea şi a fost înfiintată la Gindăreşti în 1990.

Reporter: Roxana Oprea ; Imagine: Valentin Babusca