Rusia, scrutin marcat de mii de incidente

Cursa alegerilor prezidențiale din Rusia s-a încheiat iar electoratul și-a exprimat opțiunea în fața urnelor. Însă, ziua votului a fost marcată de o serie de incidente care au îmbrăcat scrutinul de duminică în haina ilegalității. Mii de nereguli au fost raportate de observatori.

Finalul, deloc surprinzător, al alegerilor din Rusia l-a adus, din nou, în fotoliul de președinte pe Vladimir Putin. Preluarea sceptrului conducerii de către ”Țarul” de la Kremlin a fost pavată de numeroase nereguli. Stigmatul ilegalității survine de la miile de incidente petrecute în ziua votului, care au fost semnalate de către observatorii alegerilor prezidențiale. Raportările lor fac referire la transportul electorilor către secțiile de votare cu autocare închiriate, inclusiv de către autorități. Șirul neregulilor este dezvăluit și de înregistrările video, care surprind introducerea ilicită a buletinelor de vot în urne. Cifrele prezenței la vot s-au lovit de neconcordanța dintre datele comisiei electorale și cele ale observatorilor, aceștia din urmă anunțând un număr mult mai mic al participanților la scrutin. Constrângerea exercitată asupra unor salariați și studenți în vederea exprimării votului la locul de muncă și, respectiv, de studiu se înscrie în același trend lipsit de fair-play electoral. Nu în ultimul rând, trebuie precizate presiunile la care au fost supuse persoanele care au monitorizat alegerile, amenințările și interzicerea accesului în secțiile de votare constituind denunțurile care le-au obstrucționat activitatea.

Un procent cât mai ridicat al prezenței la vot a fost asigurat și prin oferirea  de produse alimentare, cupoane de reduceri și bilete la concerte pentru alegători.

Redactor: Mihaela Țânțaru