Rusia, interzisă la Jocurile Olimpice 2018

Decizie fără precedent luată de Comitetul Olimpic Internațional! Acesta a interzis Rusiei participarea la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, competiție ce va avea loc în Coreea de Sud.

În urma unei investigații care a durat mai bine de un an, Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internaţional Olimpic, pentru dopaj instituţionalizat. Niciun oficial rus nu va avea voie să asiste la competiție, steagul țării nu va fi arborat, iar imnul Rusiei nu va fi auzit în Coreea. Totuși, unii dintre sportivii ruși vor fi autorizaţi să participe la competiţia care se va desfășura în Coreea de Sud în perioada 9 – 25 februarie, sub drapel neutru şi în condiţii stricte. Decizia a fost luată din motive sportive și reprezintă o premieră în istoria Jocurilor Olimpice.

Este vorba de un atac fără precedent împotriva integrităţii Jocurilor Olimpice şi a sportului. Comisia executivă a CIO a adoptat sancţiuni proporţionate în raport cu manipularea sistemică, protejându-i totodată pe sportivii curaţi“, a declarat preşedintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bah, într-un comunicat.

Decizia de a exclude oficial Rusia de la Olimpiada de Iarnă a fost luată pe 5 decembrie, de către Comitetul Executiv al CIO, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Elveția. Hotărârea aceasta vine în urma numeroaselor acuzații de dopaj care i-au vizat pe sportivii ruși din mai multe discipline. Vecinii noștri de la răsărit au fost implicați de-a lungul timpului, în numeroase scandaluri: în 2015, cinci atleți ruși au fost suspendați după ce au fost prinși dopați, iar cazul jucătoarei de tenis Maria Sharapova care a fost suspendată în martie 2016 din același motiv, este bine cunoscut.

Redactor: Isabela Boantă