Rusia, acuzată de destabilizarea Ucrainei

Instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina au fost ținta unor tentative de incendiere. Aceste acțiuni au exaltat opinia publică, Ministerul Român al Afacerilor Externe exprimându-și îngrijorarea și condamnând ferm cele întâmplate.

Încercările de incendiere a două școli românești din Cernăuți au provocat îngrijorare la București. Ministerul Român al Afacerilor Externe și-a declarat dezacordul față de aceste acțiuni, condamnând ferm orice tentativă îndreptată împotriva unor instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina.

În momentul de față, diplomația românească investighează împrejurările în care s-au produs evenimentele, demersurile vizând și maniera în care au reacționat, în acest caz, autoritățile ucrainene.

Informațiile furnizate de Serviciul de Securitate al țării vecine relevă că tentativele fac parte din cadrul unui plan de destabilizare a Ucrainei. Acuzațiile conturate au ca țintă Rusia care ar fi finanțat acțiunile întreprinse, plătind sume de bani în avans unor persoane care să incendieze cele două școli românești. Executanții au fost depistați de agenții de securitate ucraineni. Aceștia au afirmat că actele de sabotaj se înscriu în strategia rusă de denigrare a Ucrainei în ochii comunității internaționale, urmărind totodată și dezechilibrarea internă a ordinii de stat. Uneltirile Rusiei sunt plasate pe o scară ascendentă de către Serviciul de Securitate ucrainean.

Redactor: Mihaela Țânțaru