Rujeola, escaladare semnificativă

La nivel national, numărul cazurilor de rujeolă a înregistrat o amploare vertiginoasă în ultima perioadă. Situația îngrijorează Ministerul Sănătății care a hotărât să reia săptămâna viitoare campania de informare și vaccinare ROR. Anunțul a fost făcut la Bistrița de Sorina Pintea.

“Avem în creştere numărul cazurilor de rujeolă. Am făcut anul trecut acea campanie. Se pare că, în timp ce noi făceam campania, a fost perfect dacă se duce ministrul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, facem toate judeţele. Cum am terminat campania, cum a început să crească iarăşi numărul de cazuri. Nu este simplu, de la 21 de cazuri pe săptămână ajungem la 102 din nou, semn că ne interesează din plin, dar pornim din nou campania săptămâna viitoare, în judeţul Ialomiţa”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Cele 102 cazuri de rujeolă au fost confirmate în 12 județe și în Municipiul București în perioada 15 – 19 aprilie. Județul cu cea mai mare incidență a bolii este Mehedinți, unde numărul pacienților diagnosticați cu rujeolă a ajuns la 40. În statistica sumbră publicată pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică și întocmită în baza informațiilor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, este inclus și județul Constanța cu un total de 6 astfel de cazuri. Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita și Ialomiţa au înregistrat câte un pacient bolnav de rujeolă.
De la începutul epidemiei, copiii nevaccinați au fost cei mai afectați și au reprezentat cele mai multe cazuri.

Redactor: Mihaela Țânțaru