Românii supuși riscului de sărăcie

Statistică îngrijorătoare pentru țara noastră. 35,7% dintre români sunt supuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. O situație mai gravă cu privire la țările din Uniunea Europeană este înregistrată doar în Bulgaria.

Raportul Eurostat, pe anul 2017, arată că cei mai multi copii saraci din Uniunea Europeană sunt în România. Practic, mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. O situație mai gravă este înregistrată doar în Bulgaria, cu un procent de  unde 38,9% .

Cu toate acestea, comparativ cu 2008, în anul 2017 statele membre care au făcut cele mai mari progrese în reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială au fost Polonia cu o reducere de 11 puncte procentuale și România cu o reducere de 8,5 procente. Porivit acelorași date, anul trecut, aproximativ 112,9 milioane de persoane erau expuse riscului, mai mult de o treime o reprezenta populația din Bulgaria, Romania și Grecia. Totodată, în zece state membre UE acest risc a crescut între 2008 și 2017, cel mai important avans fiind înregistrat în Italia și Spania.
La polul opus se află țări precum Cehia, Finlanda, Slovacia, Olanda, Slovenia, Franța și Danemarca. Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expuşi sărăciei şi excluziunii sociale în UE a cel puţin 20 de milioane de persoane până în anul 2020. Datele au fost publicate de Eurostat cu ocazia Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei.

Redactor: Oana Jărloianu