Românii își pot amâna ratele la bănci cu cel mult 9 luni

Posibilitatea amânarii ratelor la bănci ale românilor a devenit, în ultimile 2-3 zile, al doilea cel mai important subiect, după cel privind coronavirusul.

Mulți așteaptă cu sufletul la gură să afle dacă își pot amâna plata ratelor, așa cum a declarat președintele României, Klaus Iohannis, și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Ministrul  a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că a convenit cu Banca Națională și sistemul bancar, amânarea ratelor pentru cei care solicită acest lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Executivul este pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni.

Ședința de guvern pentru susținerea acestei ordonanțe de urgență a fost stabilită pentru joi, 26 martie, urmând a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Redactor: Daniel Albu