Românii din diaspora, în atenția statului

Diaspora Estival este un proiect inițiat de Ministerul Afacerilor Externe și reprezintă un program destinat românilor de pretutindeni . Acesta are ca scop dezvoltarea dialogului cu organizațiile și asociațiile reprezentative ale românilor de peste granițe. Reprezentanții executivului susțin această inițiativă și speră la o dezvoltare a relațiilor dintre români și străini astfel încât să nu mai existe discriminare.

Aproape trei milioane de români au ales în ultimii 20 de ani să plece din România și să migreze către alte țări din Europa. Deși traiul departe de casă nu este unul foarte comod, românii s-au adaptat la noile condiții de trai .

Deși România este parte a Uniunii Europene , mulți dintre vecinii străini continuă să o considere o țară mai puţin civilizata.

Prioiectul Diaspora Estival se va desfășura în perioada 17- 24 august iar în luna noiembrie va avea loc și Congresul Românilor de pretutindeni , care va fi finanțat de stat.

Atenția acordată românilor de pretutindeni probabil nu este întâmplătoare aşa cum vor oficialii noştri să pară. Românii de peste granițe , reprezintă un procent semnificativ din votanții care vor participa la alegerile prezindețiale din acest an.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adrian Dina