Românii de peste Prut vor unirea

Basarabenii îi îndeamnă pe români la unire! Sute de români din Republica Moldova au luat cu asalt, însă de sîmbătă, Piața Universității din Capitală și chiar au rămas peste noapte în corturile campate aici. Prima zi de protest nu a fost lipsită de incidente, după ce manifestantii au incercat sa rupa cordonul de jandarmi din Piata Victoriei.

Unire în Piața Universității. Pentru asta militează sute de basarabeni de toate vîrstele, veniți din Republica Moldova să protesteze alături de românii de aici pentru o Românie unită. Manifestanții au stîrnit valurile de reacții din partea reprezentanților formațiunilor politice. Chiar preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a propus, duminică, înfiinţarea Ministerului Reunificării, precizând că susţine în totalitate unirea, scrie Mediafax.

„(…) România are doar de câştigat de pe urma reunificării din punct de vedere al populaţiei, al teritoriului, va deveni una dintre puterile agricole ale Europei. Având în vedere situaţia din Transnistria, în următorii 10 ani nu se poate realiza reunificarea. “, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, în urma discuţiei cu liderii unioniştilor, citează aceeași sursă. Întrebat când va fi posibilă unirea, liderul PMP a precizat că “atunci când va vrea parlamentul de la Chişinău”.

Basarabenii  au făcut turul sediilor de partide politice din România pentru a discuta problema. La ora 12.00, au fost prezenți la  sediul Partidului Mişcarea Populară , iar o oră mai târziu la sediul ALDE, iar la 17.00 va s-au întîlnit cu reprezentanţii USR. Nu au fost singuri în demersul lor, acestora alăturîndu-se și reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în frunte cu preşedintele, Doru Mărieş.

Între timp, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat, inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi la Marşul pentru Basarabia, potrivit MAI. Cei cinci protestatari retinuti sâmbătă, printre care si unul dintre organizatori, George Simion, au fost eliberati cateva ore mai tarziu, iar Simion  a anuntat ca va face plangere impotriva jandarmilor, relateaza Agerpres.

Redactor: Andreea Barbu