România va sărbători, anual, semnarea Tratatului de la Trianon

Românii vor sărbători, începând cu acest an, pe 4 iunie, revenirea Transilvaniei la patria-mamă, potrivit Tratatului de la Trianon.

Acesta a fost încheiat în urmă cu 100 de ani, mai exact pe data de 4 iunie 1920, între puterile aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate, printre care și România, pe de o parte, și Ungaria, de cealaltă parte. Acesta a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi și a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial.

Legea care declară data de 4 iunie zi de sărbătoare națională cuprinde, printre altele:

  • Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
  • În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate
  • Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.
  • Fondurile destinate organizării acestor evenimente pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice.
  • Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare

În momentul de față, Camera Deputaților a adoptat această lege, privind sărbătorirea, după un secol, a semnării tratatului care a făcut ca Transilvania să redevină ținut românesc și la scurt timp de la tensiunile din Parlamentul României, când legea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost adoptată tacit, neobservată, de Camera Deputaților, fiind ulterior respinsă în Senat.

Redactor: Daniel Albu