România va pierde miliarde de dolari

Date sumbre despre economia țării noastre. Dacă efectele pandemiei sunt resimțite în lume, iată că nici România nu face excepție.

Deficitul bugetar prognozat pentru finalul acestui an este de 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019. Și asta pe fondul majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB. Noile previziuni ale FMI arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019, până la 10,1% în 2020.

În momentul de față, numărul persoanelor fără un loc de muncă, din cauza noului virus, se cifrează deja la aproximativ 1.000.000. La această cifră se va adăuga numărul românilor veniți din străinătate, care sunt în căutarea unui job și asta pentru că situația economică este în declin în întreaga lume. Numai anul trecut, românii au trimis în țară 7,235 miliarde dolari. Potrivit Băncii Naționale a României, investiţiile străine directe au însumat anul trecut 5,3 miliarde de euro. Astfel, lucrătorii români din străinătate au fost, practic, cei mai mari investitori străini din România.

“Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimțite! Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în țară se vor reduce substanțial, iar, pe plan național, ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de șomeri. Aportul acestor lucrători este important: lucrând în străinătate, românii și-au putut permite să trimită acasă, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Dacă presupunem că jumătate dintre cei plecați la muncă în străinătate se întorc,(…) ,raportându-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondială, țara noastră pierde cel puțin jumătate din totalul contribuțiilor din 2019.”, a declarat Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin

Prin urmare, România va vierde cel puțin 2-3 milioane de dolari anul acesta. Potrivit președintelui CONAF, țara noastră are nevoie urgent de o strategie a pieței muncii pe termen mediu și lung. Forța de muncă ar trebui să reprezinte o prioritate nu doar în anii electorali.

Redactor: Oana Jărloianu