România trece la ora de iarnă

România trece duminică la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu 60 de minute, ora 04.00 devenind ora 03.00. Din acest motiv, trenurile de călători vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor rămâne până la ora de plecare din orarul în vigoare conform noii ore.

România trece, duminică, 29 octombrie, la ora oficială de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu 60 de minute, astfel încât ora 04.00 va deveni ora 03.00. Ziua respectivă va fi cea mai lungă zi din an.

Cu acest prilej, România revine de la ora de vară la ora Europei de Est sau Timpul Legal Roman și va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC).

Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, către est. Pentru Bătrânul Continent, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Roman se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie. În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie.

La sfârșitul acestei săptămâni, trenurile de călători vor pleca din stații după ora de vară până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 04.00. După trecerea la ora Europei Orientale, trenurile vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor rămsâne până la ora de plecare din orarul în vigoare conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Redactor: Ramona Caba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.