România și Marea Britanie, parteneri de încredere

Istoria bogată dintre România și Marea Britanie face din cele două țări, doi parteneri de încredere în ceea ce privește dezvoltarea economică. Schimburile comerciale bilaterale, în 2015, au ajuns la valoarea de 4 miliarde de euro. Astăzi, Ambasadorul Marii Britanii a venit la Constanța și a participat la un seminar despre cum firmele din cele două țări pot colabora mai bine.

Deși este la un pas de ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie rămâne, în continuare, o țară europeană care, are ca scop, dezvoltarea relațiilor comerciale, iar România este considerată un partener important pentru Regatul Unit. Există deja relații strânse între cele două țări, în mai multe domenii. Acestea sunt concretizate atât în parteneriate desfășurate în Constanța, dar și în București. Ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa Paul Brummell, a venit, pentru a doua oară, la Constanța, și a dat asigurări că Regatul de dincolo de Canalul Mânecii dorește o colaborare comercială și mai strânsă între România și Marea Britanie.

La malul mării, 66 la sută din capitalul firmelor este românesc și doar o treime provine de la investitori străini. Acest lucru, spune primarul Constanței, a fost cauzat și de probleme precum transparență, dar și lipsa de încredere și de viziune. Însă, acest lucru pare să se schimbe. Oamenii încep să lase de-o parte parteneriatele în care doar unul câștiga și încep să colaboreze, sistemul win-win câștigând tot mai mult teren.

Județul Constanța are o poziție strategică, prin faptul că pune la dispoziție toate modalitățile de transport, prin porturile cu deschidere la Marea Neagră, dar și datorită Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu. În același timp, pe teritoriul României, Dunărea se întinde pe o suprafață mai mare de 1000 de km.

Comerțul internațional este doar primul pas către o economie mondială stabilă, iar acest lucru pare să fi fost învățat de România și Marea Britanie, căci schimburile comerciale dintre cele două țări, în 2015, au ajuns la valoarea de 4 miliarde de euro.

În 2016, în Marea Britanie a luat ființă un nou minister: Departamentul pentru comerțul internațional. Deja există sute de companii, atât românești, cât și din Regatul Unit, care vor să colaboreze cu firme cu același domeniu de activitate din țara parteneră.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea