România, producător de corvete militare?

România îşi va reînnoi capacităţile maritime. Patru corvete ar putea fi produse în ţara noastră, printr-un program de cooperare industrială, a anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că statele balcanice trebuie să ia în considerare amenințări ca: terorismul, migranții și Rusia. România, devenită o poartă pentru migranţi pe coasta Mării Negre, trebuie să facă față provocărilor și amenițărilor și să fie dotată corespunzător. Ca atare:

„Urmărim reînnoirea capacităţilor maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele 8 programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puţin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Căutăm în continuare parteneri pentru a putea începe aceste lucrări şi sperăm să începem în 2018. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea, capacităţile flotei ruseşti, care este destul de prezentă în regiunile Mării Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja acțiunile acestora în zonă. Ăsta este motivul pentru care vrem să ne consolidăm şi forţele navale. Cele patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare’, a menţionat ministrul Fifor.

Programul de înzestrare cu patru corvete multifuncţionale se dovedește astfel o prioritate a Forțelor Navale Române, justificată de obiectivele de securitate ale țării noastre, în zona Mării Negre. Corvetele existente sunt vechi şi au armament depăşit moral, iar la rândul lor acestea vor trebui  modernizate.

Redactor: Ramona Caba