România participă la exercițiile NATO

În perioada 4-22 septembrie se desfășoară la Lehnin, în  Germania, exercițiul multinațional cu focus medical “Vigorous Warrior 17” (VW17). România va participa la acest exercițiu cu un detașament format din peste 100 de militari.

Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară organizează, o dată la doi ani, un exercițiu cu focus medical prin care se urmărește interacțiunea dintre entitățile medicale militare și civile, naționale și multinaționale, precum și evaluarea capacității de răspuns în cazul unui incident biologic.

România participă la acest eveniment cu militari aparținând Ministerului Apărării Naționale cu module ROL 2 medical, postoperator, sterilizare și formațiune medicală de tip ROL 1, precum și cu o aeronavă de evacuare medicală de tip C-27J Spartan.

Țara noastră mai pune la dispoziție și 4 autospeciale: una CBRN cu remorcă de decontaminare, una de primă cercetare și evaluare CBRN, una pentru transport personal și victime multiple și una de intervenții.

Anul acesta, la Exercițiul ”Vigorous Warrior 17”, desfășurat în Germania, participă 27 de țări membre, sau partenere, ale NATO și aproximativ 900 de militari. România are cea mai consistentă contribuție de la înființarea exercițiului, aflat, în 2017, la a patra ediție.

Redactor: Ramona Caba