România, în topul mondial pentru pregătirea marinarilor

Marinarii din marina civilă au la dispoziție aproximativ 200 de cursuri de pregătire pentru diferite funcții pe navă. Cererea este foarte mare, având în vedere că în țara noastră există peste 18 mii de navigatori, aspect ce îi determină pe reprezentanții CERONAV să obțină noi acreditări pentru cursurile OPITO.

Cea mai mare investiție a Centrului Român de Pregătire a Marinarilor este cea de aducere a noi cursuri pentru perfecționarea marinarilor. Aproape 200 de cursuri acreditate obligatorii și facultative sunt puse la dispoziție navigatorilor. România se poate lăuda cu cea mai mare ofertă de învățământ în acest domeniu din Europa și, probabil, la nivel mondial, țara noastră ocupă un loc în primele poziții ale unui clasament în ceea ce privește numărul de cursuri oferite.

Cursurile sunt actualizate în permanență cu prevederile convențiilor internaționale, iar până la jumătatea anului viitor navigatorii ar trebui să finalizeze aceste noi cursuri care sunt obligatorii.

La nivelul țării noastre sunt 18.700 de marinari brevetați dintre care aproximativ 16.000 navigă. Din cauza numărului foarte mare de cursanți, cei care au nevoie să-și reactualizeze cursurile sau să facă unele noi trebuie să vină din timp la centru.

Programele de instruire oferite de CERONAV se adresează, în principal, personalului navigant maritim, maritim-portuar și de ape interioare, studenților institutelor de marină din anii terminali, și  deasemenea , acordă atenție și altor categorii de personal ce doresc să se califice în meseriile de motorist, marinar și mecanic fluvial.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea