România, în contextul epidemiei de COVID-19

În România s-a înregistrat la ora actuală un număr de 17 persoane care sunt în carantină, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus.

Țara noastră dispune, în momentul de față, de 4.172 locuri de carantină la nivel naţional, în 125 de locaţii aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe. Declarația îi aparține ministrului de Interne, Marcel Vela, și a fost făcută la sediul MAI în cadrul unei conferinţe de presă unde au fost prezentate măsurile luate de autorităţile din România pentru a preveni infectarea cu coronavirus şi informarea corectă a populaţiei. La conferinţă au fost prezenți și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

Marcel Vela a vorbit și despre un caz din judeţul Neamţ, unde două persoane venite din China nu au respectat indicaţiile de izolare la domiciliu.

“Doi vânzători în magazin, din judeţul Neamt, veniţi din China, nu au respectat indicaţiile de izolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare şi trebuiau să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Sunt poze puse la dispozitia IPJ şi DSP cu ei. Fapta lor va fi documentată de IPJ şi vom afla (…) soluţia luată. Procurorul va decide pedeapsa”, a declarat Marcel Vela.

Demnitarul a adăugat că cele două persoane  riscă fie o amendă, fie închisoare.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a precizat că alte aproximativ 1.000 de persoane sunt izolate la domiciliu și că la nivelul întregii țări sunt disponibile în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase, din care 95 sunt pentru terapie intensivă.

“Se lucrează contracronometru pentru a umple stocurile de materiale de prevenţie – măşti, mănuşi ş.a.. La spitale, avem stocuri de circa o lună, o lună şi jumătate.”, a mai spus ministrul Sănătății Victor Costache.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat şi situaţia românilor aflaţi în carantină, spunând că au fost doi cetăţeni veniţi din China, din Wuhan, care au plecat, iar acum sunt cele şase persoane aduse din Japonia de pe vasul de croazieră Diamond Princess. În Dolj mai sunt în carantină alte 8 persoane venite din Italia, iar în Galaţi alte 3 persoane, de asemenea, sosite din Peninsulă.

Directorul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că nu este niciun caz de infectare confirmat în România şi că nu mai sunt în lucru teste la acest moment, cele făcute fiind negative.

La Palatul Cotroceni, Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe tema coronavirusului.

Șeful Statului a mai afirmat că autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.

Redactor: Mihaela Țânțaru