România este pe punctul de a deveni focar de infecţie în Europa la TBC

România este pe punctul de a deveni focar de infecţie în Europa la TBC. Este avertismentul primit din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Suntem pe primul loc în Uniunea Europenă într-un ruşinos clasament al cazurilor de tuberculoză simplă şi pe locul 6 la îmbolnăvirile de tuberculoză multidrog rezistentă. S-a ajuns aici pentru că bolnavii sunt externaţi înainte de vreme şi ajung să-i îmbolnăvească şi pe alţii.

În spitalul de pneumoftiziologie “Floreşti” din judeţul Prahova, fiecare salon ascunde mai multe poveşti de suferinţă.

Şi totuşi, după o lună, bolnavul părăseşte spitalul. Aşa prevede legea. Iar cei care nu se tratează corect, devin un pericol pentru semenii lor.

O persoană infectată, care nu se tratează, poate îmbolnăvi 10 – 15 oameni pe an. Simptomele sunt banale şi pot fi confundate uşor cu cele de gripă: tuse persistentă, febră sau pierdere în greutate.

Tratamentul în cazul tuberculozei simple durează şase luni şi costă în jur de 300 de lei. Persoana infectată trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul pentru ca după 3 săptămâni să nu mai fie contagioasă. Dacă bolnavul nu îşi ia corect pastilele, bacilii devin rezistenţi la medicamente.

Şi copiii sunt vulnerabili, deşi se presupune că sunt protejaţi de vaccin. În 2011, în România, s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu