România continuă să ajute Albania

Cutremurul din Albania s-a soldat cu 51 de pierderi de vieți omenești și numeroase pagube materiale. Sute de clădiri au fost distruse sau afectate de seismul violent din 26 noiembrie.

Cel puţin 52 de şcoli şi grădiniţe din Albania au suferit daune importante în timpul cutremurului şi nu mai pot fi utilizate. În regiunea Durres, cea mai grav afectată de dezastru, 16 şcoli şi grădiniţe au fost fragilizate de recentul seism și necesită lucrări de reparaţii.

”În total, 23 de şcoli sunt grav sau uşor deteriorate în regiunea Tirana şi nu pot fi redeschise imediat. În Lezha şi Elbasan sunt zece, respectiv trei şcoli şi grădiniţe.”, a precizat  ministrul albanez al Educaţiei Sportului şi Tineretului, Besa Shahini.

Ministrul a mai anunţat suspendarea cursurilor în Durres şi Tirana până la 9 decembrie, respectiv 5 decembrie. Această decizie se aplică şi în cazul unităţilor de învăţământ private. În restul regiunilor, cursurile au fost reluate luni.

Autoritățile albaneze au informat sâmbătă că au încheiat operațiunile de căutare. Premierul albanez, Edi Rama, le-a mulțumit militarilor din țările vecine pentru ajutorul acordat.

„Recunoștință infinită pentru toate forțele de căutare-salvare și posibilitatea de a mulțumi în mod direct public, forțelor din Franța, Italia,Turcia și România. Sunteți o stea adăugată în inima albanezilor, care nu vă vor uita niciodată. Dumnezeu să fie cu voi, familii, popoare și țări”, a scris, pe Facebook, șeful Guvernului de la Tirana.

La rândul său, ministrul albanez al Apărării a notat pe aceeași  rețea de socializare faptul că națiunea sa este recunoascătoare pentru ajutorul primit.

Între timp, România  a continuat demersurile de acordare a asistenței umanitare Albaniei. În cursul zilei de 1 decembrie,  două aeronave ale Forțelor Aeriene Române au efectuat un zbor cu ajutoare umanitare oferite de către țara noastră, dar și pentru repatrierea echipei RO-USAR și a echipamentelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,  care a efectuat misiuni de căutare-salvare în zona afectată de seismul produs în 26 noiembrie 2019.  La propunerea Ministerului Afacerilor Externe și urmare a consultărilor cu autoritățile albaneze, Guvernul României a trimis ajutoare umanitare ce constau în bunuri de strictă necesitate: corturi, saci de dormit, paturi, pături, saltele și cearșafuri.

Redactor: Mihaela Țânțaru