Romania are posibilitatea de a atarge capital nou in economie

Leul a câştigat teren în 2013, apreciindu-se faţă de principalele valute în timp ce mon­edele din Ame­rica Latină sau Asia sunt afectate puternic de retragerea fluxurilor de capital ale investitorilor străini.

Şi monedele din regiune încep să simtă presiunea retragerilor capitalurilor, dar ana­liştii anticipează că România ar putea să atragă în perioada următoare o parte din investiţiile de portofoliu care se retrag din marile economii emergente, ceea ce ar determina aprecierea în continuare a leului.

Analistul-şef al celei mai mari banci din  Romania spune ca „Este posibil ca o parte din investiţiile de portofoliu care se retrag din Asia şi America Latină să fie direcţionate către România dacă vom oferi o imagine de stabilitate investitorilor. Vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni ale companiilor energetice pe Bursa din Bu­cureşti, posibile emisiuni de obliga­ţi­uni corporative în lei şi noi emisiuni de euro­obli­gaţiuni ale Guvernului român pot avea succes în lunile următoare. Valutele din marile economii emergente sunt în cădere liberă, înregistrând scăderi de până la 20% de la începutul anului, în urma exodului masiv al capitalului, după ce banca centrală americană (Fed) a indicat că „închide robinetul“ lichidităţii. Până acum Fed a încercat să stimuleze creşterea celei mai mari economii a lumii prin sute de miliarde de dolari injectate pe pieţe.

Intensificarea turbulenţelor de pe pieţele emergente a transmis lira turcească şi rupia indiană la minime record.

Leul s-a apreciat în acest an în raport cu principalele valute regionale şi internaţionale, în timp ce faţă de euro a înregistrat o uşoară depreciere de 0,5%.

Comparativ cu dolarul american, aprecierea leului este de 1,1%, faţă de lira sterlină câştigul monedei naţionale a fost de aproape 5%, în timp ce în raport cu francul elveţian leul s-a apreciat cu 1,5%.

Majoritatea analiştilor anticipează până la sfârşitul anului o apreciere a leului în raport cu euro, cele mai recente prognoze pentru paritatea leu/euro indicând un curs de schimb de 4,4 lei/euro.