România a preluat președinția SUERD

România a preluat de astăzi mandatul președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Este pentru a doua  oară când țara noastră deține prerogativele de lider al acestei structuri.

Din Munții Pădurea Neagră, susurul apelor Dunării își deapănă povestea! În drumul ei până la vărsarea în Marea Neagră străbate zece țări și trece prin 4 capitale. Astăzi, ”Dunărea albastră” își fredonează valsul și duce povestea mai departe, unind teritorial bazinul său hidrografic în urma unui demers politic inițiat de România și Austria.  Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării îi este dedicată.  14 state fac parte din această structură: 9 țări membre ale Blocului Comunitar și 5 din afara acestuia. Această structură a acordat din 01 noiembrie 2018 prerogativele președinției sale statului român. Țara noastră va deține acest mandat pe o perioadă de un an, respectiv până la 01 noiembrie 2019. În calitatea sa de lider, România va propune suplimentarea bugetului pentru dezvoltarea regiunii Dunării.

”De fapt, obiectivul nostru principal cu ocazia acestei preşedinţii este să revigorăm această strategie promovând o serie de idei, de proiecte extrem de precise. Practic, plecând de la acest nou statut pe care îl va avea România, ţara noastră îşi propune în primul rând să vorbească foarte mult de conectivitate. Mă refer aici să vorbim despre potenţialul pe care îl are această regiune şi de modul în care putem îmbunătăţi conectivitatea în jurul Dunării. Folosind Dunărea ca mijloc navigabil dar folosind şi potenţialul existent în regiune prin prisma atragerii de resurse financiare europene suplimentare.”, a declarat Victor Nergrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Agenda de lucru a președinției țării noastre cuprinde peste 50 de reuniuni și evenimente tematice prin care România își va putea promova propriile obiective la nivel regional și european. Ceremonia de preluare de la Bulgaria a președinției rotative a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării de către România s-a desfășurat la Sofia în data de 19 octombrie, cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Forumului Anual al acestei structuri.

Redactor: Mihaela Țânțaru