Români umiliți în diaspora

Imensul scandal din turul I, atunci când peste zeci de mii de români aflați peste hotare nu și-au putut exercita dreptul la vot, pare că a fost tras la indigo și în turul al II-lea de scrutin pentru alegerea președintelui României. Autoritățile au arătat că nu au învățat nimic după întâmplările din 2 noiembrie, astfel că după ce urnele s-au închis în Europa, alți zeci de mii de români nu au apucat să voteze în marile orașe. Românii aflați în Viena au avut de înfruntat, pe lângă cozile imense, și slaba organizare a alegerilor.

În Spania, românii care au așteptat chiar și 10 ore pentru a vota, au fost umiliți încă o dată.

Văzând că porțile li se închid în nas, românii din Castellon au luat pur și simplu foc. Au încercat să distrugă urnele și l-au trântit la pământ pe consul. Români care nu au mai putut vota au fost și la Londra, acolo unde au solicitate dube de polițiști pentru a preveni incidentele. Cei care nu au mai putut vota, s-au consolat intonând imnul României.

În capitala Franței, situația a fost realmente dramatică. Jandarmii francezi au intervinit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa românii care continuau să aștepte să voteze.

Toate aceste incidente nu l-au marcat pe ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, care a ținut să precizeze că votul peste hotare a decurs într-un mod normal. Ministrul a mai declarat că s-a întors din Franța pentru a da posibilitatea altor români care locuiesc acolo să voteze. Circa 83.000 de romani au reusit sa voteze duminica, aproape de trei ori mai multi decat in primul tur.

Redactor: Sorin Hulubei