Români prinși în infernul din Sri Lanka

Atacurile teroriste din Sri Lanka din Duminica Paștelui Catolic s-au soldat cu sute de victime. Bilanțul tragediei indică până în acest moment 290 de morți și cel puțin 500 de răniți în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.

În mijlocul infernului din Sri Lanka, se află și cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe de la București a activat celula de criza în urma groaznicelor evenimente petrecute în statul insular din sudul Asiei. În atenţia acesteia, se află opt elevi ai Colegiului “Costache Negruzzi” din Iaşi, care fac un schimb de experienţă la o unitate de învăţământ din Colombo, capitala statului Sri Lanka, dar şi două familii de cetăţeni români, aflate în vacanţă în această ţară.

“Colegiul nostru derulează un schimb educaţional şi cultural cu o şcoală de acolo. Este a patra ediţie. Ei au venit de două ori în România. Noi am fost în anul 2017 cu elevi şi profesori. Acum este a doua deplasare a reprezentanţilor şcolii noastre în Sri Lanka. Am vorbit cu profesoara care îi însoţeşte. Copiii sunt în siguranţă şi se bucură de protecţia autorităţilor. Ei trebuia să se întoarcă acasă vineri, dar vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă”, a precizat Elvira Rotundu, directorul Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” din Iaşi.

Cei opt adolescenți sunt elevi din clasele a X-a şi a XI-a. Ei au plecat în data de 16 aprilie, în Sri Lanka, pentru a participa la proiectul internaţional derulat la o şcoală din Colombo. Duminică seară,  un alt atac terorist a fost dejucat. Un dispozitiv exploziv artizanal a fost dezamorsat pe aeroportul internațional din Colombo, la doar câteva ore după seria de atentate. Până în momentul de față, douăzeci și patru de persoane au fost arestate. Şeful Poliţiei din Sri Lanka a lansat un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă National Thowheeth Jama’ath plănuia comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe.

Situația din capitala srilankeză este în continuare tensionată. O nouă explozie a zguduit orașul în după amiaza zilei de 22 aprilie, când o furgonetă parcată în apropierea unei biserici a sărit în aer. Deflagrația s-a produs  în momentul în care o echipă de genişti încerca să dezamorseze un dispozitiv exploziv. Tot în cursul zilei de luni, poliţia din Sri Lanka a găsit 87 de detonatoare de bombe în autogara principală din Colombo. Guvernul a anunţat decretarea stării de urgenţă din noaptea de 22 spre 23 aprilie, din motive de ‘securitate publică’.

Redactor: Mihaela Țânțaru