”Romane nepotrivite” studiate în școli?

O profesoară din București dorește ca romanele “Baltagul” și “Mara” să nu mai fie studiate în școli, pe motiv că încurajează comportamentul agresiv între soți.

Cristina Tunegaru, profesoară de limba română în București, susține că romanele “Baltagul”, al lui Mihail Sadoveanu și ”Mara” al lui Ioan Slavici nu ar mai trebui studiate în școli. Motivul: aceste lucrări ar încuraja violența bărbatului asupra femeii.

Profesoara s-a declarat revoltată de faptul că elevilor de gimnaziu li se prezintă romanul ”Baltagul” ca fiind o monografie a satului românesc. Cei doi soți, protagoniști ai operei, Nechifor și Vitoria Lipan sunt condamnați pentru faptul că și-ar demonstra afecțiunea într-un mod…dureros.

”Fiindcă ea era așa de aprigă și îndârjită, Lipan socotea numaidecât că a venit vremea să-i scoată unii din demonii care o stăpâneau. Pentru asta întrebuința două maistrii…Cea întâi se chema bătaie, iar a doua o bătaie ca aceea ori o mamă de bataie. Muierea îndura fără să crâcnească puterea omului ei și rămânea neînduplecată, cu dracii pe care-i avea; iar Nechifor Lipan își pleca fruntea și arăta mare părere de rău și jale. Pe urmă lumea li se părea iar bună și ușoară.”

În romanul ”Mara”, considerat a fi unul de dragoste, lucrurile se petrec în același mod. Persida este agresată constant de către bărbatul ei, Națl. Victima crede că bărbatul este îndreptățit să o lovească, din moment ce ea este cea care a inițiat conflictul.

Profesoara Tunegaru consideră că tipul acesta de dragoste, prezentat unor copii de 14 ani, nu este potrivit. Imaginea femeilor zugrăvită în operele menționate este aceea a unor soții care se dedică total familiei, acceptând să fie lovite de bărbați, în virtutea dăruirii totale prin cununie. Acest model cultural este nociv pentru adolescenții aflați la vârsta învățării comportamentelor sociale și a rolului lor în raport cu ceilalți.

Redactor: Ramona Caba