Româncele nu conștientizează beneficiile alăptatului

A fost evidențiat un nou capitol la care România nu excelează în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene! Doar una din 10 românce îşi alăptează copilul. Media europeană este de trei ori mai mare.

Medicii au susținut întotdeauna că laptele matern este crucial pentru sănătatea bebeluşilor, în special al celor născuţi prematur. Anual, în țara noastră, peste 20.000 de copiii vin pe lume înainte de termen. Mult peste media europeană.

Studiile recente arată că, la nivel mondial, vieţile a aproape un milion de prunci ar putea fi salvate, dacă aceştia ar fi alăptaţi de mamele lor.

Din  nefericire însă, în România, statisticile sunt alarmante: doar 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă. Deși 98 % dintre proaspetele mămici sunt sănătoase și și-ar putea hrăni în mod natural copiii, puține sunt acelea care aleg să facă acest lucru.  Mai exact, doar una din 10 românce alăptează. Media europeană este de trei ori mai mare.

La fel ca orice început, şi alăptarea poate să fie un proces dificil, însă important este ca mamele să nu renunţe atunci când întâmpină o problemă și să apeleze cu încredere la specialiştii din domeniu.

Laptele matern conține substanțe unice precum: anticorpi, celule vii, hormoni, factori de creștere și protecție. Acesta ajută la dezvoltarea normală a maxilarelor și a dinţilor, a creierului și protejează împoriva a numeroase boli.

Redactor: Ramona Caba