Român răpit în Libia, eliberat

Compania naţională libiană de petrol a anunţat eliberarea românului Valentin-Laurenţiu Puşcaşu şi a unui alt angajat, ambii răpiţi în iulie 2018 pe un câmp petrolier din sudul ţării.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său, Compania naţională libiană de petrol a salutat eliberarea lui Ashraf Msallam şi a lui Valentin-Laurenţiu Puşcaşu, fără a furniza detalii despre împrejurările în care au avut loc răpirea şi eliberarea celor doi angajaţi.

“Sunt foarte fericit să văd că aceşti oameni sunt de acum în siguranţă şi că s-a încheiat captivitatea lor. Siguranţa angajaţilor şi a muncitorilor este o prioritate. Unii lucrători din instalațiile Companiei naționale libiene de petrol pot fi expuși la riscuri semnificative și trebuie să le garantăm securitatea în orice moment. Le doresc domnului Msallam și domnului Pușcașu o reîntâlnire rapidă cu familiile și persoanele dragi, imediat ce este în siguranță să facă acest lucru.”, a declarat patronul NOC, Mustafa Sanalla.

Cei doi ingineri, împreună cu alţi doi libieni, au fost răpiţi pe 14 iulie 2018 de către o grupare armată necunoscută pe câmpul petrolier al-Sharara din regiunea Ubari, situat la aproximativ 900 km sud de Tripoli. Doi libieni au fost eliberaţi la scurt timp după aceea.
De la căderea regimului Gaddafi în 2011, Libia s-a scufundat în haos, iar muncitorii străini şi reprezentanţele diplomatice au fost în mod regulat ţinta atacurilor şi răpirilor din partea miliţiilor sau grupărilor jihadiste. Structurile petroliere nu au fost scutite nici ele de riscuri, constituind deseori ţinta atacurilor din partea grupărilor armate rivale.
După ce au fost eliberaţi, Puşcaşu şi Msallam s-au îndreptat spre Benghazi, însoţiţi de membri ai Armatei Naţionale Libiene, care au urmărit operaţiunea. După mai bine de un an de la dispariţie, cei doi au apărut într-o înregistrare video, realizată imediat după eliberarea lor.

Redactor: Mihaela Țânțaru