Rolul istoric al Regelui Mihai I al României

Se spune că noi, oamenii, nu știm să ne prețuim valorile decât atunci când este prea târziu. Regele Mihai, o mare personalitate de pe scena celui de-al Doilea Război Mondial, a fost un model datorită spiritului său arbitrar, a viziunii sale democratice ,a calmității și prudenței de care a dat dovadă.

Regele a fost opusul autoritarismului și a monarhului ofensiv.  Fiu al principelui moștenitor Carol al II-lea, a devenit suveran al țării la vârsta de numai șase ani, după ce tatăl său a renunțat la tronul României, în detrimentul marii sale dragoste, Elena Lupescu.

 În 1930, Carol  al II-lea se întoarce în țară, și este încoronat rege, având sprijinul elementului politic. Pentru Regele Mihai, următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale,regina Elena, pe care o putea vizita doar câteva săptămâni pe an, la Florența. Mihai a redevenit rege, la 18 ani, având o maturitate ieșită din comun. Rolul său era însă doar formal, șef al statului fiind Ion Antonescu. De multe ori, deciziile erau luate fără ca regele să fie consultat sau măcar informat.

Mai târziu, Regele Mihai a influențat decisiv cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin lovitura de palat din 23 august, acesta a decis arestarea mareşalului Ion Antonescu şi ieşirea României dintr-un război pe care Germania şi aliaţii săi îl pierduseră deja. Prin decizia de a scoate România din alianţa sa cu puterile Axei, durata războiului a fost scurtată considerabil, fapt recunoscut la nivel internațional. Regele a acționat în interes național, iar prin decizia sa, a readus Transilvania la patria mamă. Acesta a fost un aprig luptător împotriva comunismului, făcând tot ce i-a stat în putință, până la abdicarea impusă în 30 decembrie 1947. Regele a fost silit să semneze un act de abdicare, fiind suspus unor presiuni sovietice greu de imaginat.  Acesta a fost amenințat în legătură cu soarta celor peste 1000 de studenţi închişi în temniţele comuniste, arestaţi în timpul demonstraţiilor promonarhiste şi anticomuniste. Decizia regelui nu poate fi privită decât ca o hotărâre rațională.

La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost  exilat şi a rămas în străinătate până după căderea regimului comunist. În 1992 a avut loc prima vizită a Regelui Mihai în România, iar în 1997, acesta și-a primit înapoi cetăţenia română.

Redactor: Isabela Boantă