Robotul Nao, prietenul copiilor cu autism

La 7 ore și jumătate în România se naște un copil cu autism. 30.000 de astfel de cazuri sunt înregistrate în prezent în țara roastră. La Constanța, 92 de copii cu autism sunt tratați cu ajutorul roboților. Tot aici îl întâlnim pe roboțelul Nao care vorbește și limba română.

NAO este un robot care poate fi programat și folosit în nenumărate domenii, precum cercetare, învăţământ şi în toate câmpurile în care asistenţa robotizată este utilă. Acest tip de robot este folosit și în școlile speciale pentru copiii care suferă de autism. Chiar dacă nu este menit să înlocuiască psihologul, NAO a reușit să le pună puștilor imaginația la încercare.

Roboţii NAO folosesc procesoare foarte puternice şi două camere video HD montate în ochii jucăriei. Acestea îl fac capabil să recunoască obiectele şi feţele copiilor chiar şi în condiţii slabe de iluminare. Robotul mai este dotat cu un senzor de distanţă, două receptoare şi emiţătoare de unde infraroşii, nouă senzori tactili şi opt senzori de presiune. La Consțanta sunt doi roboți: Nao vorbește în limba română iar sora lui, Zora vorbește limba engleza.

NAO are ascunse în corpul său 4 microfoane şi un program de recunoaştere vocală care îi permite să identifice cuvintele cheie din terapia copiilor cu spectru autist. Cei doi roboți NAO din centrul terapeutic de la malul mării au costat 40 de mii de euro, iar la Constanța au ajuns în luna martie.

Redactor: Cristina Niță