RO-ALERT supus discreditării

Sistemul RO-ALERT este influențat în mod negativ de fenomenul fake-news și de cel al manipulării prin mass-media. Cel puțin aceasta este opinia secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este supus unui proces de diminuare a încrederii din partea cetățenilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat consideră că motivele acestei discreditări în fața românilor sunt reprezentate de fenomenul fake-news și de cel al manipulării prin mass-media. În opinia sa, acestea au o pondere foarte mare la nivel planetar și nu doar pe teritoriul statului român.

”Noi am văzut în ţara noastră ce s-a întâmplat numai la ultimul cutremur cu Ro-Alert în care pe toată social media tentativa era să scadă încrederea populaţiei în sistemul Ro-Alert, să nu intre să-l activeze, să nu-l mai asculte. Deci, asta am văzut noi în Facebook. Trebuie să înţelegem: orice informaţie care vine pe Facebook trebuie verificată şi trebuie verificată din alte surse.”, a menționat Raed Arafat.

Acesta consideră că instituțiile statului sunt defăimate și de entități din afara granițelor țării.

“Oricum, sunt rău intenţionate şi aici noi trebuie să fim atenţi în ce credem când citim pe Facebook, pe Twitter. Şi lucruri de acest gen s-au văzut. Inducerea panicii prin social media este foarte uşor de făcut dacă oamenii share-uiesc o ştire care nu are nicio bază, fără să o verifice”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat  Raed Arafat a declarat că România este, an de an, mult mai bine pregătită, din punct de vedere tehnic și al concepției de intervenție, pentru a face față unui cutremur similar celui din 1977.

Redactor: Mihaela Țânțaru