”Riverine 2019”, exercițiu militar româno-ucrainean

Începe exercițiul bilateral româno-ucrainean ”Riverine 2019”! Aproximativ 300 de marinari militari din cele două țări sunt angrenați în perioada 03 – 07 septembrie în cadrul manevrelor care se vor derula pe fluviul Dunărea.

Marți dimineața, vedeta blindată ”Rahova” a plecat din portul militar Brăila îndreptându-se către raionul de desfășurare al exercițiului bilateral româno-ucrainean „Riverine 2019”. Spațiul stabilit pentru efectuarea operațiunilor militare de instrucție este delimitat de punctele geografice Izmail, brațul Chilia al Dunării și Tulcea. Acțiunea militară se va concentra pe o serie de manevre tactice, exerciţii de inspecţie şi control la ambarcaţiuni suspecte, dar și de remorcaj.  Nu vor lipsi antrenamentele de punere în aplicare a procedurilor de acţiune pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

“Cooperarea dintre flotele militare ale României şi cele ale Ucrainei a căpătat, în ultimii ani, o dezvoltare intensă în domeniul instrucţiei pe mare, prin desfăşurarea de exerciţii comune, în mediul de acţiune terestru şi lagunar din zona Deltei Dunării, precum şi în domeniul învăţământului militar de marină, prin dezvoltarea unor parteneriate educaţionale, care cuprind schimburi de studenţi şi elevi militari din cele două ţări.”, precizează Statul Major al Forţelor Navale din România.

La activităţile de instruire planificate, țara noastră participă cu două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie și un remorcher fluvial de la Divizionul 131 Nave Sprijin Logistic. Vor mai fi prezente, de asemenea, alte două nave de război ale Divizionului 88 Vedete Fluviale. Ambarcațiuni ale pazei de coastă din România și Ucraina se vor alătura structurilor navale fluviale din țara vecină.

Exerciţiul bilateral ”Riverine 2019” este condus de Flotila Fluvială “Mihail Kogălniceanu” şi are ca obiectiv consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval, pe Dunăre.

Deschiderea oficială a exerciţiului bilateral va avea loc miercuri, la ora 10.00, pe faleza Dunării din municipiul Tulcea, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale din România, viceamiral Alexandru Mîrşu, şi a omologului său ucrainean, viceamiral Ihor Voronchenko.

Redactor: Mihaela Țânțaru