Risipă de mâncare după sărbători

Românii aruncă tone de alimente la gunoi după sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, mai exact, peste 16 kg de mâncare de persoană.  Mai mult, un sfert din produsele aruncate nici măcar nu sunt scoase din ambalaje. Specialiștii avertizează că tonele de mâncare, nedepozitate corespunzător, reprezintă o reală ameninţare pentru mediul înconjurător.

An de an, locuitorii țărilor dezvoltate trimit la coş peste 222 de milioane de tone de alimente iar potrivit Naţiunilor Unite, 21.000 de oameni mor zilnic în lume din cauza foametei. Este și cazul  românilor care, din dorința de a avea mesele cât  mai pline de sărbători, cumpără mâncare în exces, pe care mai apoi o aruncă la gunoi.  Așa s-a întâmplat şi în acest an, doar în luna decembrie, românii au aruncat la tomberon  în medie peste 16 kilograme de alimente de persoană. Potrivit Centrul European al consumatorilor, 40% din bugetul unei familii se duce doar pe mancare. Anual un român aruncă peste 125 de kilograme de mâncare, iar România strânge anual peste 6000 de tone de alimente aruncate fapt care ne clasează pe locul 9 în Europa la acest capitol. Specialiștii susțin că la baza risipei stă, pe lângă obiceiul românului de a pregăti multe bucate de sărbători, lipsa de educaţie, dar mai ales promoţiile făcute de marile magazine şi publicitatea agresivă din ultimii ani. Mai grav este faptul că tonele de mâncare, nedepozitate corespunzător, reprezintă o reală ameninţare pentru mediul înconjurător. Şi, cu toate acestea, nu se iau niciun fel de măsuri. Specialiștii ne sfătuiesc să nu aruncăm mâncarea  rămasă ci să învățăm să o refolosim.

Redactor: Oana Jărloianu