Risipa alimentară

Mai mult de o treime din fructele şi legumele cultivate în ferme nu ajung niciodată pe rafturile magazinelor, deoarece sunt deformate sau nu au dimensiunea potrivită.

Un studiu universitar a estimat că peste 50 de milioane de tone de produse proaspete cultivate în Europa sunt aruncate în fiecare an. Acest lucru se întâmplă pentru că proodusele nu respectă standardele supermarketurilor şi ale consumatorilor cu privire la modul în care ar trebui să arate. Pierderea şi risipa alimentară sunt una dintre marile epidemii ale timpului nostru, în timp ce 10% din populaţia lumii suferă de foame cronică.

Utilizarea esteticii pentru clasificarea şi acceptarea alimentelor proaspete pentru vânzare şi consum este inclusă în normele şi reglementările de calitate alimentară ale Uniunii Europene. Sectorul de distribuţie a produselor alimentare în Europa şi Marea Britanie are un caracter oligopol; un număr mic de lanţuri de supermarketuri controlează o cotă de piaţă importantă. Influenţa acestora le permite să impună criterii ‘calitative’ de proprietate suplimentare. Produsele care nu respectă aceste standarde pot fi pierdute în lanţul de aprovizionare alimentară, fără să vadă niciodată un raft de supermarket , nu poate trece de furnizor sau chiar să părăsească ferma, mai arată studiul.

Impactul schimbărilor climatice legate de creşterea cantităţii de alimente risipite – dintre care unele pot fi arate pe câmp, folosite în hrana animalelor sau reutilizate în alt mod – echivalează cu emisiile de carbon a aproape 400.000 de maşini.

“Încurajarea oamenilor de a fi mai puţin pretenţioşi în ceea ce priveşte aspectul fructelor şi legumelor ar putea reduce considerabil deşeurile, diminuând impactul producţiei de alimente asupra climei şi relaxând lanţul de aprovizionare alimentară”, a declarat Stephen Porter – Universitatea din Edinburgh

O mai mare conştientizare a consumatorilor şi o tendinţă spre cumpărături durabile ar putea încuraja vânzarea de legume mai puțin aspectoase. Se sugerează o utilizare mai mare a produselor defecte, eventual în mărfuri tocate, prelucrate, sau vânzarea lor la un preţ redus organizaţiilor de caritate.

Redactor: Denisa Albu