Riscă operatorii care au închiriat plaje, să piardă banii?

Pregătirea plajelor pentru întâmpinarea turiștilor, în sezonul estival 2020, a început din luna martie, dar cum se va desfășura în realitate turismul pe litoral, este  greu de anticipat.

Premierul Victor Orban s-a arătat optimist, în cadrul unei ședințe de Guvern, și a spus că vom avea un sezon estival normal. Doar că, în contextul pandemiei care a generat o criză economică, nu se știe câți turiști își vor permite să-și cumpere vacanțe pe litoralul românesc.

Contactat telefonic de Litoral TV, Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia – Constanţa, Nicolae Bucovală, a avut o reacție mai greu de înțeles, când a fost întrebat: cum crede că se va desfășura turismul în sezonul estival 2020, în actualele condiții?

Agenții economici, la rândul lor, se arată îngrijorați, mai ales operatorii de plaje, care au achitat plata chiriilor încă de la începutul anului, când nici nu se știau prea multe despre coronavirus. Ce îi frământă cel mai mult este lipsa de comunicare cu autoritățile competente.

Cei care au închiriat plajele se tem ca nu cumva să piardă banii pe care i-au achitat deja, dat fiind că în contractele semnate cu Apele Române nu este prevăzută nici o clauză care să le permită recuperarea banilor în caz de calmități, stare de ugență sau alte evenimente neplăcute.

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral,(ABADL) Bogdan Bola, a precizat că, momentan, se fac demersuri privind unele măsuri pentru care Guvernul trebuie să-și dea acceptul.

„Deocamdată suntem în faza de propunere de măsuri către Guvernul României. În ultimele două săptămâni am fost și am discutat cu directorul general Ervin Molnar și cu ministrul Mediului, Costel Alexe, iar săptămâna viitoare sper să se ia o hotărâre unitară, la nivel central. Vă vom ține la curent cu progresul demersurilor noastre, având în vedere starea de incertitudine privind începutul sezonului estival în România’’, a declarat, pentru Litoral TV, Bogdan Bola, directorul ABADL.

Întrebat dacă operatorii riscă să piardă banii cu care au plătit deja chiria și taxele, bogdan Bola a declarat că exclude această variantă.

„Eu nu îmi doresc în niciun caz să se întample asta. O formă de compensare trebuie să existe, însă formula exactă nu o avem momentan, tocmai din cauză că nu știm cât și cum va dura. De aceea am și spus că avem în vedere mai multe variante de propuneri”, a mai declarat Bola, pentru Litoral TV.

De remarcat că în timp ce unii operatori de plajă așteaptă startul în vederea începerii amenajărilor, sunt anumite zone pe litoral unde lucrările nu au contenit și noi blocuri au apărut, unele dintre ele chiar pe nisip, iar ritmul alert în care se lucrează relevă faptul că ar putea deja să-și pimească clienții chiar din vara acestui an. Revenind la întrebarea inițială, și anume: Cum va fi sezonul estival 2020 din perspectiva turismului, aceasta rămâne deocamdată pe un tărâm nesigur.

Deocamdată, unii constănțeni au găsit un mod plăcut de a profita de soare și, dacă nu pot merge la plajă, și-au făcut propria plajă pe bloc.

Redactor: Daniel Albu