Risc sporit de trichineloză în perioda sărbătorilor

Au mai rămas câteva zile până la marea sărbătoare a iernii, iar oamenii încă sacrifică porcii. În centrele de testare a cărnii este mare aglomerație, oamenii vin pentru a afla dacă animalul sacrificat poate fi consumat sau nu. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat 44 de puncte de examinare trichineloscopică, din care trei sunt în municipiul Constanţa.

Cei care sunt fideli tradițiilor și nu iau în calcul cumpărarea din marile magazine a cărnii de porc pentru Crăciun, trebuie să știe că au la dispoziție 44 de puncte în tot județul. Trei dintre acestea sunt în municipiul Constanța și câte unul în Mangalia, Medgidia, Năvodari și Cernavodă. Prețul pentru testare recomandat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța este de 10,8 lei. Punctele de examinare funcţionează după programul: de luni până sâmbătă, între orele 8,30-17,00, iar duninica, de la 8,30 la 14,00.
Cei care mănâncă din carnea netestată trebuie să știe că trichineloza este o boală parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante de Trichinella. În primele zile se manifestă prin greaţă, vomă, diaree, dureri abdominale, apoi apare febra, mialgiile, erupţii cutanate. În a treia fază, care debutează la trei săptămâni după consum, larvele se închistează în muşchi, putând duce chiar la deces. Am încercat să  aflăm de la purtătorul de cuvânt care este situația examenelor de trichineloză, însă ne-am lovit de birocrație.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea