Rezultatele alegerilor din SUA

Congresul american și-a definitivat reprezentanții. Mandatele au revenit atât republicanilor, cât și democraților. La finalul cursei electorale, liderul de la Casa Albă a susținut o conferință de presă despre rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii.

Lupta electorală de pe tărâm american s-a încheiat. Exprimarea voturilor cetățenilor din Statele Unite pentru alegerea reprezentanților din Congresul american  nu a putut stabili o victorie clară. Niciuna dintre taberele politice nu a obținut o majoritate covârșitoare. În timp ce democrații au câștigat mai multe mandate în Camera Reprezentanților, republicanii au obținut supremația în Senat.

Președintele american a calificat rezultatul alegerilor ca fiind un success fabulous pentru republicani. Afirmația a fost făcută într-o conferință de presă la Casa Albă.

”A fost o zi mare ieri, o zi incredibilă. Noaptea trecută, Partidul Republican a sfidat istoria pentru a extinde majoritatea noastră în Senat in timp ce aceasta a întrecut în mod semnificativ așteptările de la Casa Albă pentru alegerile de la jumătatea mandatului. Am reușit acest lucru în ciuda unei strângeri de fonduri foarte dramatice, dezavantaj provocat de democrați, donator bogați și specialist și a unei propaganda media foarte ostile, de neuitat, care a ajuns la un nou record și la un nou standard.”

Contradicția voturilor dintre zonele urbane și cele rurale rămâne o constantă și în aceste alegeri. Democrații au ieșit învingători pentru electoratul urban în vreme ce republicanii au fost preferații celui rural.

Lipsa de popularitate a președintelui american Donald Trump a fost un atuu pentru câștigarea majorității de către democrați în Camera Reprezentanților. Voturile femeilor, minorităților, tinerilor și absolvenților de colegiu s-au îndreptat către partidul opozant al liderului de la Casa Albă. Statele Florida și Ohio, care pecetluiesc, de obicei, soarta alegerilor prezidențiale,  au rămas fidele republicanilor. Funcțiile de guvernatori au revenit tot adversarilor democraților. Majoritatea republicanilor aleși  în Congresul american este susținătoarea ideilor politice ale lui Donald Trump.

Redactor: Mihaela Țânțaru